Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/np18343/domains/birds-on-stamps.com/public_html/admin/include/mysql_db.php on line 54 Acrocephalus palustris - Birds-on-stamps.com

Birds on Stamps

Acrocephalus palustris 

Acrocephalus palustris

In English en

Luhtakerttunen (Acrocephalus palustris) on ulkonäöltään samankaltainen kuin 2 muutakin
Acrocephalus-suvun jäsentä nimittäin ryti- ja viitakerttunen. Suomessa kaikki kerttuset, niin myös
luhtakerttunen, ovat kesävieraita eli käyvät meillä lisääntymässä. Luhtakerttunen muuttaa Suomeen
kesäkuussa ja lähtee takaisin talvehtimisalueilleen Itä-Afrikkaan elokuussa. luhtakerttunen muuttaa
öisin. Suomessa lajin esiintymisaluetta on eteläinen Suomi. Meillä luhtakerttunen pesii noin 5 000
parin voimin vuosittain. Pesimisympäristö on samanlainen kun viitakerttusellakin eli pensaikkoiset,
avoimet pusikkomaat runsailla mesiangervokasvustoilla. Viihtyy ehkä hitusen kosteammilla
maastonkohdilla kuin viitakerttunen.

Pesänsä se rakentaa viitakerttusen tavoin kasvipöheikköön muutamien tukevampien kasvin
runkojen väliin. Naaras yksin tekee rakennustyön ja munii kesäkuun loppupuoliskolla pesään
4-5 pohjaväriltään vihertävänvalkeita, oliivinruskeiden ja violetin harmaiden täplien kirjaamia.
Molemmat vanhemmat hautovat, pääosin kuitenkin naaraslintu. Munat kuoriutuvat kahdessa
viikossa ja molemmat vanhemmat ruokkivat poikasia pesään noin kaksi viikkoa. Poikaset saavat
ravinnokseen hyönteisiä, pääasiassa sääskiä ja vihreitä perhostoukkia.

Ulkonäöltään muistuttaa siis ryti- ja viitakerttusta. Erona viitakerttuseen on tuo viitakerttusen
silmäkulmajuovan silmäntakaisen osan puuttuminen. Rytikerttuseen verraten ulkoisia eroja on
vaikea löytää. Elinpaikka antaa viitteitä ja laulu sitten lopullisesti varmistaa määrityksen.

Laulua voit kuunnella TÄSTÄ. 


More birds

Tyrvään Lintu