Birds on Stamps

Coccothraustes coccothraustes 

Coccothraustes coccothraustes

In English fi

Nokkavarpunen (Coccothraustes coccothraustes) kuuluu peippojen heimoon ja on olemukseltaan niin omintakeinen ettei sitä voi kukaan sekoittaa mihinkään muuhun Suomessa esiintyvään lintulajiin. Kokosuhteiltaan nokkavarpunen on suuren päänsä, suuren kolmiomaisen nokkansa ,paksun niskansa ja lyhyen pyrstönsä vuoksi lintu, joka herättää huomiota satunnaisenkin tarkkailijan mielessä. Varsinkin jos linnun näkee maassa koikkelehtivan, liikkuminen on hyvin epätavallista ja huomiota herättävää. Sukupuolet ovat samannäköiset lukuun ottamatta siipien väritystä kyynärsulkien reunojen osalta

Nokkavarpunen on ollut Suomen pesimälinnustossa iät ja ajat ja kantakin on pysynyt tasaisen vähäisenä eikä mitään isoja pesimisalueiden laajennuksia ole muutamaan sataan vuoteen tapahtunut. Pesivien parien määräksi arvioidaan 200-400 paria. Pesinnät keskittyvät aivan lounaisen Suomen vanhoihin jalopuisiin metsiköihin ja suurehkoihin puistoihin. Yksittäisiä pesintojä on havaittu pitkin Suomea, joitakin jopa Lapissa asti..

Pesänsä nokkavarpunen rakentaa korkealle puun latvukseen, oksien kärkiosaan. Pesä ei ole erityisen hyvännäköinen, risu ja juurikasa pikemminkin. Munia on 4 tai 5 väriltään ruskeita tai harmaansinertäviä tummin kuvioin. Naaras hautoo pariviikkoa ja vanhemmat ruokkivat poikuetta pesään noin kahden viikon ajan jonka jälkeen ne tulevat lentokykyiseksi.

Pesintäaikaan nokkavarpusia ei juuri havaita koska ne viettävät piilottelevaa elämää korkealla puiden latvustoissa. Tavallisimmin nokkavarpunen havaitaan talvisin ruokintapaikoilta. Joskus tämä vaeltajan taipumuksia omaava lintu saatetaan nähdä runsaanpanakin joukkona puiden marjoja syömässä. Ja kyllähän tuolla nokalla kelpaa marjoja murskata. Kerrotaan että siinä olisi 50 kp:n puruvoima.

Tavallisesti lintujen nimet muuttuvat aikojen saatossa jonkin verran. Nokkavarpusen kluuvari on sitä luokkaa että se on saanut ainakin Suomessa pitää nimensä muuttumattomana satoja vuosia.

 

 

 


More birds

Tyrvään Lintu