Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/np18343/domains/birds-on-stamps.com/public_html/admin/include/mysql_db.php on line 54 Emberiza citrinella - Birds-on-stamps.com

Birds on Stamps

Emberiza citrinella 

Emberiza citrinella

In English en

Keltasirkku (Emberiza citrinella) on Suomessa talvisin tuttu vieras lintujenruokintapaikoilla, etenkin

jos on tarjolla kauraa. Talvisin se esiintyy lisäksi parvina, vieläpä melko suurina ja tulee siten

helposti havainnoiduksi aivan tavallisten, lintuja mitenkään erityisemmin harrastamattomienkin

toimesta. Se ei kuitenkaan ole mitenkään helposti lähestyttävä lintu eikä erityisen rohkea vaan

kohti mentäessä melko pian nousee siivilleen. Se on meillä siis etelässä paikkalintu joka talveksi

keräytyy parviksi ja oleksii mielellään asutusten läheisyydessä. Pohjoisemmasta osasta maatamme

se muuttaa eteläisimpiin osiin. Laji esiintyy koko Suomessa aivan pohjoisinta Lappia lukuun

ottamatta. Runsaimmillaan keltasirkku on eteläsuomessa kaikkein runsaimpana kuitenkin

lounaissuomessa. Keltasirkku on maamme 9. runsain pesimälintu Suomessa ja sen pesivien määrä

on keskimäärin miljoona paria.

 

Keltasirkku on selkeä kulttuurimaisemassa viihtyvä lintu. Sille mieluisia paikkoja ovat kaikenlaiset

laita-alueet joista on hyvä yhteys ruokailupaikoille avoimille maaston osille. Syksyisin ne alkavat

kerääntyä parviin ja viihtyvät mieluusti sänkipelloilla siihen sakkaa kun niistä saa ravinnon irti.

Myöhemmin talvella siirtyvät lintujenruokintapaikkojen läheisyyteen ja maaseudulla paikkoihin

joissa vielä viljaa käsitellään, navettojen ja tallien läheisyyteen. Myös syvällä metsän keskellä

olevilta peuranruokintapaikoilta löytyy läpi talven keltasirkkuja.

 

Pesänsä keltasirkkunaaras tekee maahan tavallisesti pienen kuusen tai katajan alle. Munat, joita

on keskimäärin 4-5, munitaan valtaosaltaan toukokuun puolivälin paikkeilla. Naaras tavallisesti

hautoo. Munat, jotka ovat hyvin moninaisia väritykseltään, kuorituvat vajaan kahdenviikon kuluttua.

Molemmat emot ruokkivat poikasia pääasiassa hyönteisillä. Aikuiset ovat kaikkiruokaisempia

verraten muihin sirkkuihimmekin. Ruokavalioon kuuluvat kesällä hyönteiset, hämähäkit, lierot ja

muut selkärangattomat. Syksyn saapuessa linnut siirtyvät kasvisruokaan, siemeniin ja muihin kasvin

syötäviin osiin. Talvella linnut ovatkin sitten ruokintapaikkojen antimien varassa.

 

Ulkoiselta olemukseltaan keltasirkku on peipposta hieman suurempi mutta antaa vaikutelman että

olisi aikalaillakin suurempi. Yleissävyltään ne ovat kellanvärisiä tummin, ruskein viiruin kirjailtuja.

Pyrstö niillä on pitkä ja varsinkin lentoon lähtiessä ruosteenruskea yläperä näkyy hyvin. Kesällä

koiras on hyvin kirkkaankeltainen päästään ja vatsastaan.

 


More birds

Tyrvään Lintu