Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/np18343/domains/birds-on-stamps.com/public_html/admin/include/mysql_db.php on line 54 Emberiza schoeniclus - Birds-on-stamps.com

Birds on Stamps

Emberiza schoeniclus 

Emberiza schoeniclus

In English en

Pajusirkku (Emberiza schoeniclus) on suurin piirtein peipposen kokoinen sirkkujen heimoon (Emberizidae) kuuluva muuttolintumme. Se on yksi kuudesta maassamme pesivistä Emberiza-sukuun kuuluvista sirkuistamme. Keväällä nämä linnut tulevat maahamme melko pitkällä aikavälillä, maaliskuun lopulta toukokuun lopulle. Talvehtimisalueilleen, pääasiallisesti länsi- ja Lounais-Eurooppaan ne lähtevät kohtalaisen säännöllisesti syyskuun puolessavälissä, päämuuton ajoittuessa syyskuun lopulle. Aina silloin tällöin, nykyisen ilmastonmuutoksen aikana ehkäpä säännöllisemminkin, osa pajusirkuista yrittää talvehtia etelärannikollamme ja Ahvenanmaalla. Muuttomatkojaan se suorittaa sekä päivällä että yöllä.

Pajusirkku asustaa koko Suomea mutta runsain se on pohjoisosissa suomea. Kaiken kaikkiaan sen pesimäkannaksi arvioidaan noin 300 000 paria.

 

Pajusirkku on tyypillinen reviirilaji joka etsii reviirinsä kosteilta pensaikkoisilta maaston kohdilta. Ei ole kovin kranttu kunhan pajukkoa, lepikkoa tai ruovikkoa on kosteilla mailla tarjolla edes jonkin verran. Naaras rakentaa pesän ruohoista, sisustaen jouhilla tai vastaavilla, tavallisesti maahan pensaan juurelle. Naaras munii tavallisimmin toukokuun puolenvälin aikoihin keskimäärin 5 sinivihreää, mustakuviollista munaa. Molemmat puolisot hautovat ja poikaset kuoriutuvat noin 2 viikossa. Molemmat vanhemmat myös ruokkivat poikasia hyönteisillä, höystettynä hämähäkeillä ja muilla selkärangattomilla. Poikaset jättävät pesän noin puolitoistaviikkoisina ja osaavat jotenkin lentää pariviikkoisina. Emot ruokkivat poikasia noin kuukaudenpäivät.

Pesältään munimasta häiritty pajusirkku esittää ns. siipirikkoista vetääkseen häiritsijän huomion pois pesästä.

 

Pajusirkku on pääväritykseltään ruskea ja beigenvalkoinen ja tummaviiruinen kaikissa puvuissaan lukuun ottamatta koiraan kesäpukua.. Kesäksi pajusirkku koiraan pää, kaula ja osin rinta vaihtuu mustaksi. Kaularengas on tällöin myös vitivalkoinen ja pienet valkoiset viiksijuovat rikkovat pään muuten mustan kokonaisuuden. Suurin piirtein tuollainen on se lintu, joka vielä lehdettömissä pajukoissa keväisin havaitaan, myöhemmin sillä on taipumusta ”kadota”.

Koirasta ei kesällä oikein voi sekoittaa muihin suomessa pesiviin lajeihin ulkonäkönsä perusteella.

Syyspukuinen lapinsirkku saattaa sekoittua pajuserkkuun mutta sen punaruskea niska paljastaa asian oikean laidan.

 


More birds

Tyrvään Lintu