Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/np18343/domains/birds-on-stamps.com/public_html/admin/include/mysql_db.php on line 54 Ficedula parva - Birds-on-stamps.com

Birds on Stamps

Ficedula parva 

Ficedula parva

Pikkusieppo (Ficedula parva) on toinen meillä pesivistä Ficedula-suvun siepoista. Pikkusieppo on meillä harvinainen pesimälaji. Meillä pesiminen painottuu Kaakkois-Suomeen, mutta pesintää on myös aivan eteläisessä Suomessa. Pikkusieppo on 1800-luvun lopulla siirtynyt pesimään maahamme ja kanta on pikkuhiljaa vahvistunut ollen kuitenkin jo monia vuosikymmeniä samalla tasolla. Tätä pesimäpaikakseen runsaasti pökkelöitä sisältäviä ikimetsiä vaativa laji toki kärsii tällaisen biotroopin häviämisestä. Laji onkin meillä silmälläpidettävä ja kaiken kaikkiaan sitä arvellaan pesivän vuosittain n. 1500 paria.

Pikkusieppo on meillä kesävieras joka saapuu Toukokuun lopun öinä maahamme. Takaisin tämä sieppomme muuttaa muita sieppojamme myöhemmin vasta syyskuusta alkaen. Muuttomatka kohdistuu mitä ilmeisimmin Afrikkaan kuten muidenkin pesivien sieppojemme. Tosin osa kannasta talvehtii Aasian eteläosissa.

 

Ulkonäöltään ja olemukseltaan pikkusieppo on pieni, selvästi pienempi kuin punarinta johon tämä lajimme saatetaan sekoittaa. Käytöksessä on kuitenkin selvästi sieppomaisia piirteitä kuten pyrstön ylösalainen heiluttelu. Pyrstöstä löytyy myös lajille tunnusomainen kuviointi. Uloimpien pyrstösulkien tyvet ovat valkoiset ja pyrstön ollessa levitettynä se muistuttaa kivitaskun pyrstökuviota, tosin keskijuova on katkeamaton. Muutoin lintu on selästään ja siivistään ruskeanharmaa alapuolen ollessa beigenvaalea. Vanhemmilla koirailla pää tosin vanhemmiten harmaantuu ja leuanalus alkaa punertaa.. Pikkusiepolla on myös melko selkeä vaalea silmärengas.

 

Pesänsä tämä laji tekee koloon, hieman harmaansiepon tapaisesti avonaiseen sellaiseen, naaraan toimesta. Munia on 4-6 ja ne ovat kellan- tai vihertävänvalkoisia himmein punertavin pilkuin.

Vain naaras hautoo, mutta molemmat vanhemmat ruokkivat poikasia jotka saavuttavat lentokyvyn noin kaksiviikkoisina. Pikkusieppo on hyönteissyöjä ja hyönteisillä se myös poikasensa ruokkii.


More birds

Tyrvään Lintu