Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/np18343/domains/birds-on-stamps.com/public_html/admin/include/mysql_db.php on line 54 Fringilla montifringilla - Birds-on-stamps.com

Birds on Stamps

Fringilla montifringilla 

Fringilla montifringilla

In English en

Järripeippo (Fringilla montifringilla) on samankokoinen kuin peippo. Runsaudeltaan se on kuitenkin peippoa paljon vähälukuisampi. Kannat ovat noin 1-2,5 miljoonaa paria kun vastaavat peipolla ovat 5-7miljoonaa paria. Pesimisalueena järripeipolla on kuten peipollakin lähes koko Suomi.  Järripeippo pesii runsaampana mitä pohjoisemmaksi mennään, peipolla taasen asia on päinvastoin.

Järripeippo on suomessa kesävieras mutta toisinaan suurikin joukko näitä lintuja jää tänne talvehtimaan, valtaosan kuitenkin muuttaessa  keskiseen ja eteläiseen Eurooppaan. Paluumuuttoparvet saattavat olla keväällä erittäin runsaat yksilömääriltään. Ne palaavat huhtikuun puolenvälin paikkeilla takaisin pesiäkseen. Toukokuussa rakennetaan pesä tavallisimmin koivuun, alle 3 metrin korkeuteen. Naaras hautoo vihertäviä, tummatäpläisiä munia n.2 viikkoa. Munia on 4-8. Emot ruokkivat pesäpoikasia noin kaksi viikkoa jolloin ne jättävät pesän, ruokinta toki vielä jatkuu maastossa joitakin aikoja.

Ulkonäöltään tämä pohjoisen peipoksikin kutsuttu lintu muistuttaa ”serkkuaan” peippoa. Järripeippo on kuitenkin värikkäämpi kauttaaltaan ja varsinkin lennossa erottuu hyvin valkoinen yläperä. Keväisen koiraan erottaa mustapäisenä ja oranssirintaisena peippokoiraasta helposti. Järripeipponaaraan sekoittaminen peipponaaraaseen on mahdollista. Täplät kyljissä paljastavat kyllä asian oikean laidan.

 

 


More birds

Tyrvään Lintu