Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/np18343/domains/birds-on-stamps.com/public_html/admin/include/mysql_db.php on line 54 Parus caeruleus - Birds-on-stamps.com

Birds on Stamps

Parus caeruleus 

Parus caeruleus

In English fi

Sinitiainen (Parus caeruleus), Satakunnan maakuntalintu, on talitiaisen ohella tunnetuimpia tiaisiamme. Erityisesti talviaikaan se on tuttu vieras ruokintapaikoilla. Vielä 1800-luvun alkupuolella ei sinitiaista juuri maassamme tavattu. Ensimmäisestä pesinnästä 1856 alkaen on sinitiaiskantamme tasaisesti vahvistunut. 1940-luvun kovat talvet hävittivät sinitiaisen aiemmin 1930-luvulla rajusti vahvistuneen kannan lähes olemattomiin. Seuraavalla vuosikymmenellä kanta alkoi taas elpyä ja levinneisyyden pohjoisraja nousi ylemmäksi käsittäen nykyisin etelä- ja keskisuomen ja rannikolla aivan perämeren pohjukoille saakka. Sinitiaiskantamme on nykyisin n. 130 000 – 300 000 parin haarukassa.

Sinitiaisemme talvehtivat Suomessa vaikkakin säännöllistä muuttoa esiintyy. Lisäksi sinitiaisilla on taipumusta vaellella, joskus ns. suurvaelluksina. Tavallisesti jäävät kuitenkin pesimäpaikoilleen muodostaen muiden Parus-lajien, hippiäisten, puukiipijöiden ja käpytikkojen sekaparvia.

 

Ulkonäöltään sinitiainen, äkkiä katsoen, vaikuttaa pienikokoiselta talitiaiselta. Pikimmiten huomaa kuitenkin eroja sen kummemmin tarkistelemattakin. Yleisvaikutelma on vilkkaampi ja hennompi.

Sinitiaisen päässä joka näyttää olevan ruumiin jatkona vailla kaulaa on sininen baskeri.  Keltaisen vatsan halki kulkeva juova on myös hyvin himmeä ja kapea. Sukupuolierot eivät tule näkyviin kuin korkeintaan naaraan himmeämpänä värityksenä.

 

Huhtikuun lopulla alkaa pesintä. Valittuaan sopivan paikan alkaa pariskunta yhdessä varustaa pesäkoloa. Pesäkolo vuorataan sammalilla ja sen päälle sitten hienompi vuoraus joka käsittää höyheniä, jouhia ja muuta pehmeää materiaalia. Pesän valmistuttua huhtikuun lopun aikoihin naaras munii sinne 9-12 valkoista, punertavapilkkuista munaa. Naaras hautoo n. kaksi viikkoa. Kuoriuduttuaan poikaset viihtyvät pesässä n. 2,5 viikkoa jonka aikana molemmat vanhemmat ahkerasti ruokkivat niitä hyönteisravinnolla. Sinitiaiset pesivät joskus kaksi kertaa kesässä.


More birds

Tyrvään Lintu