Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/np18343/domains/birds-on-stamps.com/public_html/admin/include/mysql_db.php on line 54 Parus cinctus - Birds-on-stamps.com

Birds on Stamps

Parus cinctus 

Parus cinctus

In English en

Lapintiainen (Parus cinctus) on suomalaisen nimensäkin mukaisesti maamme pohjoisosan
lintu. Se pesii pääosin napapiirin pohjoispuolella ja kuuluu taantuviin tiaisiimme. Varsikin
juuri pesintäalue on siirtynyt pohjoisemmaksi, liekö ilmastonmuutoksella sormensa pelissä.
Nykyisin keskimääräinen parien lukumäärä vuosittain on 40 000 lintuparia. Lapintiainen on selkeä
paikkalintu eikä talvisinkaan juuri koskaan harhaudu etelämmäksi.

Pesintänsä laji aloitta toukoon alkupuolella katselemalla itselleen pesäkolon, tavallisesti kelpaa
koivussa tai haavassa oleva vanha tikankolo. Pesä vuorataan muiden ”valmiskolotiaistemme”
tapaan sammalilla, karvoilla ja höyhenillä. Naaras munii 6-11 valkoista punertavapilkkuista munaa
joita myös hautoo yksin kaksi viikkoa. Molemmat emot ruokkivat poikasia pesään noin kolme
viikkoa jolloin poikaset tulevat lentokykyisiksi.

Ulkonäöltään lapintiainen on isopäinen, hömötiaistakin suuripäisempi, päältä ruskeahko ja alta
harmaanvalkoinen beigenvärisine kupeineen.. Suuri pää koostuu pitkälle niskaan ulottuvasta
harmaanruskeasta päälaesta, valkoisista poskista ja mustasta, isosta leukalapusta. Suomessa
lapintiainen on sekoitettavissa hömötiaiseen joka pesii koko maassa ja näin ollen myös lapintiaisen
pesimäalueella. Yhteisillä pesinalueillaan ne kuitenkin voi erottaa toisistaan lapintiaisen
rusehtavan pohjavärin ja päälaen harmaanruskeasta väristä jonka alapuolella mustana näkyy vain
silmänaamio. Toinen laji johon lapintiaisen saattaa sekoittaa on Suomessa harvinainen viitatiainen.
Jos kuvittelee aivan eteläisessä suomessa näkevänsä lapintiaisen, jolla vieläpä näyttää olevan
vaatimattomankokoinen leukalappu mutta hömötiaisen musta päälaki niin voi onnitella itseään
viitatiaisen bonganneena. 


More birds

Tyrvään Lintu