Birds on Stamps

Phylloscopus borealis 

Phylloscopus borealis

In English en

Lapinuunilintu (Phylloscopus borealis) on Siperian havumetsävyöhykkeen laji joka Suomessa
esiintyy elinalueensa läntisillä rajoilla. Laji on meillä kesävieras ja on pesimälinnustomme
myöhäisin muuttaja. Lintu saapuu maahamme vasta kesäkuun lopulla ja takaisin
talvehtimisalueilleen Taka-Intiaan ja Sundasaarille elokuun lopulla. Lapinuunilintu on yömuuttaja
ja muuttomatkan pituudessa kilpailee aivan kärkipäässä pesimälajistossamme.
Lajimme pesimäkanta on viimevuosina ollut keskimäärin 3000 paria.

Tunnistettavuus maastossa on ulkonäön perusteella hankalaa. Pesii aivan pohjoisimmassa
Lapissa ja idässä Kainuussa ja Pohjoiskarjalassa joten eteläsuomessa löytämäsi uunilinnun
pesintä ei ole lapinuunilinnun. Pajulintuun, sirittäjään ja tiltalttiin, jotka ovat 3/5 Suomessa
pesivästä Phylloscopus-suvun uunilinnuistamme, verraten lapinuunilinnun erotta siipijuoviensa ja
ruskeamman yleisvärityksensä avulla. Idänuunilintuun verraten pään muoto ja silmäkulmajuovien
erilaisuus on huomioitavissa. Lapinuunilintu on idänuunilintua luiskapäisempi ja silmäkulmajuova
ei jatku otsaan saakka valkeana niin kuin idänuunilinnulla mutta niskan suuntaan se jatkuu pitkälle
yhdessä tumman silmäjuovan kanssa muodostaen jonkinmoisen lajituntomerkin.

Laulu on myös tällä uunilintulajillamme se tärkein elementti jolla laji voidaan sukulaisistaan
erottaa. Lapinuunilinnun laulu ei muistuta lainkaan muiden uunilintujemme laulua. Laulua voit
kuunnella TÄSTÄ.

Lajin pesintä kulkee samoja ratoja kuin muidenkin Phylloscopus–suvun meikäläisten lajien
vastaava. 


More birds

Tyrvään Lintu