Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/np18343/domains/birds-on-stamps.com/public_html/admin/include/mysql_db.php on line 54 Sylvia atricapilla - Birds-on-stamps.com

Birds on Stamps

Sylvia atricapilla 

Sylvia atricapilla

In English en

Mustapääkerttu (Sylvia atricapilla) on Suomessa lähinnä eteläisen Suomen ja pohjanlahden rannikkoseutujen laji. Pesimäkantamme on noin 60 000 paria. Laji on muuttolintu ja saapuu

maahamme keväisin, vähän riippuen siitä missä on talvehtinut, toukokuun ja kesäkuun alun aikana
ja paluumuutto on myös pitkällä aikajaksolla mutta pääosin elokuun lopun ja syyskuun aikana.
Viivyttelijöitä on paljon ja aivan viime vuosikymmenenä jopa onnistuneita talvehtimisia on todettu.
Tämäkin kerttumme matkaa muuttonsa öisin.

Elinpiirinsä mustapääkerttu valitsee kosteista ja varjoisista metsistä. Puistot ja puutarhatkin
kelpaavat jos niissä on runsaasti aluskasvillisuutta. Pesänsä lintu tekee matalalle kuusen näreeseen,
katajaan tai muuhun pensaaseen ja lisäksi saniaispehkoihin niillä seuduin kun saniaiset ovat
jo riittävästi kasvaneet. Munat joita on keskimäärin 5 ja jotka ovat rusehtavankeltaisia ruskein
ja harmaiden täplien kirjaamia, munitaan pääasiallisesti kesäkuun toisella ja kolmannella
neljänneksellä. Molemmat vanhemmat hautovat. Haudontavuorojensa väliajoilla koiras laulaa
rulittelee ja on muutoinkin ahkera laulaja. Sen laulua voi kuunnella pitkään, toukokuun alusta
heinäkuun lopulle saakka. Poikaset kuoriutuvat jo 1½ viikon kuluttua, ovat vissiin hieman
keskentekosia koska vanhemmat niitä vielä lämmittävät runsaan viikon ajan ruokinnan ohessa.
Ruoaksi saavat pääasiassa hyönteisiä. Poikaset saattavat lähteä pesästä jo 1½ viikon ikäisinä.
Aikuiset mustapääkertut syövät myös marjoja ja hedelmiä enemmän kuin muut sukunsa kertut.
Lienee yksi syy miksi pärjäilevät Suomessa syksyllä pidempään kuin muut sukunsa kertut.

Ulkonäöltään mustapääkerttua ei oikein voi sekoittaa muihin maamme lajeihin. Sekä koiraalla ja
naaraalla ovat tunnusomaiset, lähes silmille valuneet pipot päässään. Koiraan päähine on musta ja
naaraan punaruskea. Muulta väritykseltään mustapääkertut melko tasaisen tummanharmaita naaraan
ja nuoren linnun puvussa rusehtava sävy.


More birds

Tyrvään Lintu