Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/np18343/domains/birds-on-stamps.com/public_html/admin/include/mysql_db.php on line 54 Sylvia curruca - Birds-on-stamps.com

Birds on Stamps

Sylvia curruca 

Sylvia curruca

In English en

Hernekerttu (Sylvia curruca) on pienin meillä pesivistä Sylvia-suvun kertuistamme. Sen
pesimäkanta on Sylvia-kerttujemme joukossa kolmanneksi runsain ollen viimevuosina n. 300 000
parin luokkaa. Meillä laji on kesävieras joka asuttaa yleisenä Suomea aina perämeren pohjukan
tasolle saakka ja harvinaisempana aina napapiirille saakka.
Talvet hernekerttu viettää talvehtimisalueellaan Itä-Afrikassa ja Lähi-Idässä. Suomessa kevään
paluumuutto huipentuu touko-kesäkuun vaihteessa ja syysmuuton huippu on elo-suuskuun
vaihteessa. Öisin muuttaa tämäkin kerttumme.

Hernekerttu viihtyy avoimien metsien laitaosissa. Sille kelpaavat myös pensaiset puutarhat,
mäntytaimikot, katajaiset harvat lehtimetsä jne. Pesänsä se tekee tavallisesti katajaan tai
kuusennäreeseen. Koiras aloittaa pesän rakentamisen ja naaras viimeistelee. Munat, jotka ovat
valkoisia vihertävänharmaiden täplien kirjomia, lukumäärältään tavallisimmin 5 tai 6, munitaan
tavallisimmin toukokuun lopun ja kesäkuun alun aikana. Tavallisesti naaras hautoo noin 2 viikkoa
ja molemmat emot ruokkivat poikasia pesään vajaan kaksiviikkoa jolloin poikaset jättävät pesän
lentokyvyttöminä. Ruokinta luonnollisesti jatkuu pesän ympäristössä. Poikaset saavat pääosin
hyönteisravintoa. Vanhemmille kelpaavat muiden Sylvia-lajien tapaan myös marjat.

Ulkonäöltään hernekerttu on sekoitettavissa pensaskerttuun mutta siivistä puuttuvat
ruosteenruskeat tertiaalit paljastavat asian todellisen laidan. Yleisvaikutelmaltaan linnun värirtys
antaa kuvan ruskeanharmaaselkäisestä ja siipisestä, harmaapäisestä rinnaltaan vaaleasta kertusta.

Linnun kohtuullisen vaatimatonta laulua voit kuulla TÄSTÄ. 


More birds

Tyrvään Lintu