Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/np18343/domains/birds-on-stamps.com/public_html/admin/include/mysql_db.php on line 54 Sylvia nisoria - Birds-on-stamps.com

Birds on Stamps

Sylvia nisoria 

Sylvia nisoria

In English en

Kirjokerttu (Sylvia nisoria) on meillä pesivistä Sylvia-suvun kertuista suurin. Se pesii meillä
luoteisella äärirajallaan. Valtaosa kirjokertuista tavataan Ahvenanmaalla ja suomenlahden
rannikolla. Sen pesimiskanta on Suomessa nykyisin 2 500 parin luokkaa.
Laji on muuttolintu joka tulee keväällä maahamme touko- ja kesäkuun vaihteessa ja paluumuutto
takaisin syvälle Afrikkaan alkaa elokuussa ollen huipussaan elokuun lopulla. Tämäkin kerttumme
muuttaa öisin.
Laji suosii avoimia tiheästi pensaikkoisia alueita. Pesänsä se tekee tavallisimmin katajaan mutta
muutkin pensaat kelpaavat. Molemmat rakentavat pesää, hautovat ja ruokkivat poikasia. Muninta
tapahtuu valtaosalla kesäkuun puolenvalin kieppeillä. Munia on yleensä 4-5 ja ne ovat vaaleita,
kellertäviä joissa vihreitä täpliä. Munat kuoriutuvat 1½ viikossa ja poikaset viipyvät pesässä saman
verran. Poikaset ruokitaan pääasiallisesti hyönteisillä.

Tunnistaminen on helppoa vanhojen koiraiden osalta. Ne ovat harmaita yläosastaan ja alaosastaan
harmaiden poikkijuovien kirjaamia muutoin vaalealla pohjalla. Vaaleat siipijuovat ja valkeat
tertiaalien reunat luovat oman osansa jo muutoinkin kaksivärisen kirjavaan vaikutelmaan. Naaraat
ovat ruskeamman harmaita ja alapuolen poikkijuovat vähemmän selkeät. 


More birds

Tyrvään Lintu