Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/np18343/domains/birds-on-stamps.com/public_html/admin/include/mysql_db.php on line 54 Turdus iliacus - Birds-on-stamps.com

Birds on Stamps

Turdus iliacus 

Turdus iliacus

In English en

Punakylkirastas (Turdus iliacus) on laulurastaan kanssa pienimmät Turdus-lajimme. Punakylkirastas on ehkä laajimmin Suomea asuttava lintulajimme pesiessään kaikkialla suomessa. Rastaista se on runsaslukuisin ja muutkin pesimälintumme huomioiden on se sijaluvulla 4 runsautta määriteltäessä.

Punakylkirastaita pesii Suomessa nykyisin arviolta 1 200 000 – 2 500 000 paria. Meillä tämä rastaamme on kesävieraana, tulomuuton sijoittuessa maaliskuun puolenvälin ja toukokuun puolenvälin väliseen aikaan. Talvehtimaan ne lähtevät syys-, loka- ja marraskuun aikana. Muuttomatkansa punakylkirastas tekee löyhissä parvissa öisin ääntä pitäen.

 

Ulkonäöltään laji muistuttaa laulurastasta mutta on erotettavissa siitä päänsä valkoisten silmä- ja viiksijuoviensa takia sekä kyljistään jotka ovat tunnusomaisen punaiset. Myös ruokailukäyttäytyminen on laulurastaan kanssa samanlaista maassa pöyhimistä. Punakylkirastas uskaltautuu kuitenkin avoimille kentille ruokailemaan laulurastasta useimmin. On kuitenkin melko arka laji.

Punakylkirastas on tyypillinen havumetsien ja niiden pusikkoisten laiteiden laji. Toukokuussa se tekee pesänsä maahan tai matalalle pieniin puihin. Pesä muistuttaa pienikokoista räkättirastaan pesää, joskin se on huomattavasti paremmin katseilta piilossa. Tosin emot paljastavat sen aggressiivisella käytöksellään jos pesää lähestytään.

Naaras munii 4-7 harmaanvihreää punaruskealla verkkomaisesti kuvioitua munaa. Kirjallisuuden mukaan molemmat emot hautovat noin kahden viikon ajan. Poikasiaan laulurastaat ruokkivat hyvin samoin aineksin kuin laulurastaskin eli madoilla, etanoilla ja hyönteisillä. Punakylkirastasta pidetään kuitenkin Turdus-rastaistamme tyypillisimpänä eläinravinnon käyttäjänä, marjat ja muu salaattiruoka saa vain pienen osan sen ruokavaliossa. Poikaset lähtevät pesästä kaksiviikkoisina ja oppivat nopeasti lentämään.

Punakylkirastas pari saattaa pesimäkauden aikana pesiä jopa kolmesti.

 


More birds

Tyrvään Lintu