Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/np18343/domains/birds-on-stamps.com/public_html/admin/include/mysql_db.php on line 54 Turdus merula - Birds-on-stamps.com

Birds on Stamps

Turdus merula 

Turdus merula

In English en

Mustarastas (Turdus merula) on rastaistamme helpommin tunnistettava. Kooltaan se on räkättirastasta suurempi mutta vaikuttaa pienemmältä niin kuin kaikki mustat ja tummat linnut.Väri harhauttaa silmää. Mustarastas on meillä kesävieras, tosin nykyisin tuo kaupunkilaistunut puikkelehtija jää runsain joukoin nauttimaan talvestamme kaupungeista löytyvän evään turvin.

Muuttomatkansa se taivaltaa yksin tai pienissä ryhmissä öiseen aikaan.

Mustarastaan levittäytymistarina maahamme on oma lukunsa. 1900-luvun alussa, sata vuotta sitten se oli harvinaista herkkua havainnoitsijoiden mielessä. Mutta sitten kanta alkoi hitaasti kasvaa ollen 1950-luvulla noin 17 000 paria. Parikymmentä vuotta tuosta niin jo 1970-luvulla pareja oli jo 300 000 mutta sitten 1980-luvun kovat talvet söivät kannan noin 130 000 pariin. Nykisin arvellaan kannan olevan 250 000 parin luokkaa.

Ulkonäöltään mustarastas ei ole sekoitettavissa mihinkään kotimaassamme esiintyvään lajiin.

Kottarainen on myös musta pääväriltään, mutta ei kokonaan ja tasaisesti, niin kuin mustarastas. Mustarastas naaras on tosin ruskea, mutta tasainen sellainen ja sellaisellekaan ei oikein löydy lajistostamme samankaltaisuutta. Kottarainen on lisäksi olemukseltaan erilainen kuin rastaat.

Mustarastaat pesivät ja viihtyvät mieluusti alueilla joissa on paljon matalaa pensaistoa ja muuta aluskasvillisuutta. Muista rastaista poiketen mustarastas kulkee paljon jalan puikkelehtien pensaiden ja isojen kasvien juuressa. Pakoonkin se tavallisimmin lähtee jalkamiehenä.

 Pesintä alkaa huhtikuussa mustarastas koiraan laululla. Naaras rakentaa isohkon pesän hyvinkin moninaisiin paikkoihin, lähes mihin vain, ei kuitenkaan järin korkealle ja yleensä varjoisaan paikkaan. Munat, jotka ovat harmaanvihreitä ruskeapilkkuisia ja lukumäärältään 4-5 kappaletta hautuvat naaraan toimesta noin kahdessa viikossa. Molemmat emot ruokkivat poikasia jotka viipyvät pesässä noin pari viikkoa ja senkin jälkeen ovat ruokinnassa vielä viikkoja. Tästä huolimatta mustarastaat saattavat pesiä jopa kolmekin kertaa kesässä.

Tästä voit kuunnella mustarastaan soinnukasta laulua jonka uskottiin keskiajalla olevan, yhdessä mustan värinsä kanssa synnin, pimeyden ja lihallisten houkutusten vertauskuva. Kuunteleppa siis varoen ja pidä ajatuksesi kurissa.

 


More birds

Tyrvään Lintu