Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/np18343/domains/birds-on-stamps.com/public_html/admin/include/mysql_db.php on line 54 Turdus torquatus - Birds-on-stamps.com

Birds on Stamps

Turdus torquatus 

Turdus torquatus

In English en

Sepelrastas (Turdus torquatus) pesii vuoriseutujen rotkoissa ja jyrkänteillä. Meillä sen elinpiiriä ovat tunturilapin koivuvyöhyke. Pesivien lintujen kanta on ollut meillä suhteellisen vakaa käsittäen vuosittain noin 150 paria, joskin rajan takana Ruijassa niitä pesii jo muutamia tuhansia pareja.

Lajia tavataan kevätmuuton yhteydessä muuallakin päin Suomea, eniten kuitenkin pitkin perämeren rannikkoa ja Ahvenanmaan saaristossa. Syysmuuton arvellaan kulkevan vieläkin läntisempiä reittejä.

 

Ulkonäöltään sepelrastas muistuttaa mustarastasta jolla on kaulassaan päivystävän upseerin lätkää muistuttava kuvio. Armeijaa tuntemattomille lienee kerrottava että tuo kuvio on vajaan puolikuun muotoinen ylöspäin aukeava valkea läikkä rastaan kaulan alla, rinnassa. Naaraat ovat haileamman mustia ja myös kuvio on harmaamman valkea. Linnun siivet ovat tummanharmaat mutta näkyvät etenkin lennossa vaaleina.

Euroopasta tunnetaan myös Turdus torquatuksen alalajeja jotka poikkeavat väritykseltään hieman tästä nimilajistamme.


More birds

Tyrvään Lintu