Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/np18343/domains/birds-on-stamps.com/public_html/admin/include/mysql_db.php on line 54 Turdus viscivorus - Birds-on-stamps.com

Birds on Stamps

Turdus viscivorus 

Turdus viscivorus

In English en

Kulorastas (Turdus viscivorus) on suurin meillä pesivistä rastaistamme. Meillä laji on kesävieras eli tulee tänne lisääntymään. Keväällä muuttaa lähinnä päivisin, mutta syysmuutto tapahtuukin pääosin yöaikaan. Se asuttaa pesimäkaudella lähes koko Suomea, vain tunturilappi ei tälle lajille kelpaa. Kulorastaan runsaus vaihtelee maassamme 40 000 – 70 000 parin välillä. Kanta on aiemmin ollut huomattavastikin runsaampi.

Ulkonäöltään kulorastas muistuttaa jonkin verran laulurastasta mutta on selvästi suurempi ja ryhdikkäämmän oloinen. Selästään kulorastas on ruskea, vatsa ja rinta ovat vaaleita runsain pyöreiden laikkujen somistamana. Lennossa sen voi helposti tunnistaa valkeasta siivenalusestaan. Räkätillä on samanmoinen siivenalus mutta rinta ja vatsa vaikuttavat kirjavimmilta.

Kulorastas viihtyy valoisissa mäntymetsissä ja sekametsissä, jonne se myös pesänsä toukokuussa rakentaa. Tarkemmin sanottuna naaras rakentaa ja ukko auttelee jonkin verran mutta laiskottelee sitten kun naaras hautoo, ei viitsi edes naarasta ruokkia haudonnan aikana. Munat, joita on 3-5 kpl ja jotka ovat vaaleanharmaan tai punertavanharmaita ruskean ja punervan laikullisia, kuoriutuvat noin kahden viikon haudonnan jälkeen. Molemmat emot ruokkivat poikasia.

 


More birds

Tyrvään Lintu