Birds on Stamps

Emberiza aureola 

Emberiza aureola

In English en

Kultasirkku (Emberiza aureola) on Siperian tulokkaita. Se elää meillä elinalueensa aivan lounaisilla äärirajoilla. Nykyinen pesimäkanta on arviolta sadan parin luokkaa. Kultasirkku on muuttolintu joka saapuu maahamme aivan viimeisten joukossa, valtaosan tullessa vasta kesäkuun puolenvälin jälkeen. Takaisin talvehtimisalueilleen kaakkois-aasiaan ne lähtevät jo heinäkuun lopulla. Laji on todellinen pikakesävieras maassamme.

 

Kultasirkku on pää elinalueillaan Siperiassa lähes yhdyskuntalintu pesimiskäyttäytymiseltään. Meillä laji suosii järvien ja merenrantojen vetisiä, puoliavoimia pensasniittyjä ja yleensäkin paikkoja joissa kasvaa parimetrisiä pensaita ja korkeaa ruohikkoa.

 

Pesänsä tämä sirkku tekee maahan erilaisten kasvustojen suojaan. Munia on 4-6 ja ne munitaan kesäkuun loppupuoliskolla. Molemmat emot hautovat sekä ruokkivat poikaset, pääosin hyönteisillä ja niiden toukilla.  Aikuisillakin pääravinto on hyönteiset mutta siemenillä ja muilla kasvinosilla on vankka osuutensa ruokavaliosta.

 

Joissakin kirjoissa tämän lajin koirasta on tituleerattu kauneimmaksi suomessa pesiväksi pikkulinnuksi. "Makuasia", sanotaan ja "kauneus on katsojan silmässä" lisää siihen vielä vanhakansa.

Joka tapauksessa vanha koiras on näyttävä mustine naamoineen ja kurkkuineen, punaruskeine päälakineen, niskoineen ja selkineen, kirkkaan keltaisine rintoineen ja vatsoineen. Lisäksi koiraalla on ruskea rintavyö, leveä valkoinen siipijuova.

Naaras on yläpuoleltaan harmaankeltainen ja voimakkaasti tumma viiruinen, alapuolelta keltainen ja kupeissa muutama tumma katkonainen viiru. Silmäkulmajuova on leveä ja vaalea. Silmäntausjuova on tumma.

 


More birds

Tyrvään Lintu