Birds on Stamps

Ficedula hypoleuca 

Ficedula hypoleuca

Kirjosieppo (Ficedula hypoleuca) on vasta 18. runsain pesimälintumme  ja sen kanta on vain runsas kolmannes harmaasiepon kannasta eli on vaihteluvälillä 300 000-800 000 paria. Tästä huolimatta kirjosieppo tunnetaan ja tunnistetaan suomalaisten keskuudessa paljon paremmin kuin harmaasieppo. Asia selittyy monellakin eri yksityiskohdalla. Linnun ulkonäkö on paljon silmiinpistävämpi. Toinen selkeä ero tunnettuuden aiheuttajana on lintujen äänissä. Harmaasiepolla on tuskin ääntä ollenkaan kun taas kirjosiepon voimakasta laulua toukokuisilla pihoilla ei voi välttyä kuulemasta. Kolmantena seikkana voisi olla tuo jo vakiintunut tapa asettaa kirjosiepolle pönttöjä pihapiiriin, sitä suorastaan halutaan sinne, ja tuleehan se. Muuttolintuhan se on ja meillä selvä kesävieras joka saapuu huhtikuun lopun ja toukokuun aikana asuttaen koko Suomen. Vaikka paljon kirjosieppoja asettuu pihapiireihin pesimään, niin kyllä valtaosa pesii kuitenkin metsissä, joista sen suosikkeja ovat valoisat sekametsät. Elo-syyskuun aikana aloittavat kirjosieppomme muuttonsa trooppiseen Afrikkaan eli viettävät meidän talviaikamme sademetsissä. Muuttomatkan ne tekevät öisin.

 

Ulkonäöltään sukupuolet ovat eriväriset. Yleisvaikutelmana tällä selvästi peippoa pienemmällä ja solakalla linnulla on selkeä, kahden värin kontrastinen yhdistelmä. Koiraan värit ovat musta ja valkoinen kun naaras on ruskea ja valkoinen. Kuviotkin ovat kutakuinkin samanlaiset lukuun ottamatta koiraan nokanyläpuolella olevaa valkeaa läikkää joka naaraalta puuttuu.  Koiraan kaula, nokan yläpuolella oleva läikkä, rinta , vatsa , pyrstösulkien reunat, leveähkö siipilaikku ja käsisulkien tyven viirumainen osa ovat valkeita , muutoin lintu on musta. Naaraan kuviot menevät samalla tavoin mutta koiraan mustanvärin ja nokanyläpuolen läiskän valkoisen värin korvaa naaraalla ruskeaväri.

Tuo käsisulkien alaosan valkean muodostava viiru on erottava tekijä eurooppalaisiin alalajeihin ja sepelsieppoon nähden.

 

Kirjosieppo pesii lehtipuita sisältävissä sekametsissä ja pihapiireissä. Koloja pitää olla jotta koiras voi morsiamilleen niitä esitellä ja niiden vieressä voimakkaasti konserttia pitää. Naaras valitsee jonkin esitellyistä koloista ja valmistaa sen pesimiskuntoon. Työt tehtyään munii 4-9 vaaleansinistä munaa ja hautoo niitä pari viikkoa. Molemmat emot ruokkivat poikasia jotka jättävät pesän noin kaksiviikkoisina. Poikasiaan kirjosiepot ruokkivat hyönteisillä, valtaosa poikasten menusta on erilaisia toukkia. Vanhemmille kelpaavat tarvittaessa hyönteisten lisäksi muutkin selkärangattomat sekä hämähäkit, tarvittaessa myös marjat.

 

Kirjosieppo koiraan laulua voit kuunnella TÄSTÄ.

 


More birds

Tyrvään Lintu