Birds on Stamps

Loxia leucoptera 

Loxia leucoptera

In English en

Kirjosiipikäpylintu (Loxia leucoptera) on yksi meillä esiintyvistä käpylinnuista. Se on varsinaisesti Siperian havumetsien laji joka meillä elää elinalueesa läntisillä äärirajoilla. Meillä se pesii maan pohjoisosissa kuusi- ja mäntymetsissä, käyttäen ravinnokseen kuusen ja männyn siemeniä vaikka ydinalueillaan Venäjällä pääravintona ovatkin lehtikuusen siemenet.

Pesivien kannanvaihtelut ovat Suomessa suuria vaihdellen 500 parista aina 10 000 pariin saakka, keskiarvon ollessa noin 1000 paria vuosittain.

 

Ulkonäöltään kirjosiipikäpylintu muistuttaa muita käpylintulajejamme ollen kuitenkin hennompi rakenteeltaa ja väritykseltää heleämmän punainen  koiraan osalta sekä naaraan osalta kirkkaamman vihreä. Varmin tuntomerkki suhteessa muihin käpylintuihin on siipien kaksi selvästi erottuvaa valkeata raitaa.

Käytöksessä suhteessa toisiin käpylintuihin on myös eroja. Kirjosiipikäpylintu tapaa irroitella syömänsä siemenet siten että käpy ei irtoa. Linnut siis roikkuvat kävyissä päinvastoin kuin iso- ja pikkukäpylintu jotka irrottavat kävyn puusta ennen kuin irroittelevat siemenet siitä.

 

Pesimistavat lienevät muiden käpylintujemme kaltaisia.

 


More birds

Tyrvään Lintu