Birds on Stamps

Muscicapa striata 

Muscicapa striata

In English en

Harmaasieppo (Muscicapa striata) on maamme kuudenneksi runsain pesimälintu. Kanta käsittää nykyisin noin 1,5 miljoonaa paria. Silti se on valtaosalle suomalaisista melko tuntematon lintu. Suurin osa suomalaisista asuu nykyisin kaupungeissa ja mökkeily-kulttuurikin on muuttunut. Lähes kaikki jotka ovat tähän lintuun tutustuneet, ovat sen tehneet mökillään. Sikäli kun harmaasieppo on johonkin mökin rakenteisiin pesänsä tehnyt, niin lintuun ei voi olla kiinnittämättä huomiota. Se tekee näyttäviä pyrähdyksiä napatessaan, vai pitäisikö sanoa siepatessaan ohilentävän hyönteisen suihinsa.

Laji on meillä kesävieras ja viipyykin suhteellisen lyhyen aikaa. Harmaasiepot tulevat maahamme vasta toukokuun aikana ja poistuvat syysmuutolle jo elo-syyskuussa. Muuttomatkansa laji taivaltaa öiseen aikaan.

 

Harmaasieppo asuttaa koko Suomen ja sen tyypilliset pesimisympäristöt ovat soiden, peltojen ja hakkuualueiden laidat, rannat, karut mäntykankaat ja lehtipuuvaltaiset hakametsät.

Itse pesänsä harmaasieppo tekee hyvin monenlaisiin paikkoihin. Vaatimuksena on että hautovalla naaralla on riittävän suuri näkyvyys ympäristöön, ja että se on jonkinlainen avonainen onkalo. Pesä onkin usein metristä kahteen metriin pituisen katkenneen lahopökkelön päässä hakametsässä.

 

Linnut rakentavat pesän yhdessä ja naaras munii 3-7 harmaanvihreää punaruskeatäpläistä munaa ja hautoo niitä yksin noin kaksi viikkoa koiraan ruokkiessa hautovan naaraan. Molemmat ruokkivat poikasia jotka tulevat lentokykyisiksi runsaan kahden viikon kuluttua. Ravinnokseen ne saavat pääosin erilaisia kärpäsiä, lisukkeina muut hyönteiset.

 

Ulkonäöltään harmaasieppo on hyvin vaatimaton eikä lauluakaan juuri muuksi voi nimittää. Taiturimainen lento hyönteisiä pyydystäessään on kuitenkin silmäänpistävää nopeine käännöksineen. Niin että kun tällaisen lentäjän näkee ja lisäksi on huomaa että juuri mitään muita tunnusmerkkejä ei esiin nouse niin a´vot, siinä on tunnistus: harmaasieppo. Nimikin jo tuon kaiken kertoo.

 


More birds

Tyrvään Lintu