Birds on Stamps

Phylloscopus trochiloides 

Phylloscopus trochiloides

In English en

Idänuunilintu (Phylloscopus trochiloides) on Suomessa harvinainen 1900-luvun itäinen tulokas joka on levinnyt  Eteläiseen suomeen painottuen kuitenkin kaakkoisosassa etelärannikon tuntumassa. Pesimäkanta on viimevuosina ollut keskiarvoltaan 4000 parin luokkaa. Laji on kesävieras Suomessa. Muutto maahamme tapahtuu pääosin kesäkuussa ja paluumuutto talvehtimisalueille Intiaan alkaa elo-syyskuussa. Laji muuttaa öisin.

Elinpiirikseen idänuunilintu valitsee Suomessa rehevän, vanhan rinne-kuusimetsän jonne se rakentaa uunilintumaisen pesänsä. Suomen oloissa tehtyä tutkimusta lajin pesinnästä ei tiedossani mutta kirjallisuuden perusteella pesintä sujuu pääosin tavallisimpien uunilitujemme tapaan.

Ulkonäöltään se erottuu maassamme pesivistä Phylloscopus-suvun lajeista seuraavasti. Pajulintuun, sirittäjään ja tiltalttiin nähden idänuunilinnulla on valkea siipijuova. Lapinuunilintuun verraten lajimme on pyöreäpäisempi kuin selvästi luiskapäinen lapinuunilintumme. Idänuunilinnun silmäkulma juova jatkuu otsaan saakka kun lapinuunilinnulla se loppuu ennen otsaa.

Yleisväritykseltään niin idänuunilintu kuin lapinuunilintu ovat ruskeamman sävyisiä kun pajulintu, sirittäjä ja tiltaltti.

Idänuunilinnun laulua voit kuunnella TÄSTÄ. Valtaosa, käytännössä kaikki maassamme tehdyt havainnot tästä lajista on tehty laulun perusteella.


More birds

Tyrvään Lintu