Birds on Stamps

Regulus regulus 

Regulus regulus

In English en

Hippiäinen (Regulus regulus) on pienin lintumme. Sillä on pituutta keskimäärin 9cm ja niiden keskimääräinen paino hyvin syödyn kesän jälkeen on ruhtinaalliset 5,7g. Suomessa tämä lintu elää sekä muutto- että paikallislintuna. Valtaosa muuttaa etelämmäksi useimmiten, mutta aina jää osa talvehtimaan, liittyen paikallisiin tiaisten sekaparviin. Juuri tuosta talvehtimisominaisuudesta johtuen kanat vaihtelevat paljon. Kylmimpinä talvina koko talvehtimista yrittänyt joukko saattaa tuhoutua, mikä tietenkin vaikuttaa kannan suuruuteen joitakin vuosia. Huonolla tuurilla muuttaneidenkin talviolosuhteet ovat saattaneet olla huonot jolloin sitten jo voidaan puhua kannan romahtamisesta. Hippiäinen kuitenkin korjaa tappiot yleensä nopeasti, mutta arviot kantojen määrästä ovat isolla marginaalilla, viimevuosina 500 000 parista aina 1,3 miljoonaan pariin. Hippiäinen on 13 runsain pesimälajimme.

 

Jussi Seppä kuvaa linnun pesinnän ja ulkonäön kirjassaan LINNUT JA MAISEMA (1945) seuraavanlaisesti:

Kevätlaulajaisissa emme tiedä toista lintua, joka yhtä tuoreesti viulua soittelisi. Näin kuluu hippiäiseltä päivä toisensa jälkeen, ja jo pihka alkaa yhä tuoreemmalta tuoksua metsässä.

Mutta tyhjään ei ole laulukaan juossut. Se on sydämen siteillä liittänyt yhteen kaksi pientä olentoa. Nyt ne alkavat rakentaa pientä pesää. Pari poimii puista naavaa ja kietoo sen kuusenoksan havustoon, kantaa sammalta ja jäkälää ja muokkaa pesän maljanmuotoiseksi ja sitoo sen vielä hämähäkinverkolla oksistoon kiinni sekä sisustaa sen höyhenillä. Niin on pieni koti valmis.

 

Eräänä päivänä kesäkuun alussa on pesässä yhdeksän pientä hippiäispoikaa, jotka nälkäisinä odottavat vanhempain tuomaa ruokaa, hyönteismunia, hyönteisiä ja pieniä toukkia. Pojat kasvavat nopeasti. Niiden ruvettua tulemaan omin neuvoin toimeen huolehtivat emot vielä toisen poikueen kasvattamisesta.

Väriltään hippiäinen on kauneimpia lintujamme ja hyvin suojautuva ympäristöön. Lintu on päältä harmaan vihreä, alta vaalean harmaa, hiukan vihreään kallistuva. Siivillä on valkoinen juova. Päälaella on punakeltainen ja mustareunainen juova. Nuoret ovat oliivinvihreitä, seepianruskeasulkaisia.”

 

Hippiäisen laulua voit kuunnella TÄSTÄ, paitsi jos olet niin kuin minä, niin et kuule.


More birds

Tyrvään Lintu